kulma
kulma
kulma
kulma

Uvallanne-fontin käyttöohjeet




Asennus

Fontit toimitetaan zip-paketissa. Pura zip-paketti kaksoisklikkaamalla sitä. Joissain Windowseissa tai Mac OS 8.6-9:ssä voit tarvita erillistä purkuohjelmaa, koska käyttöjärjestelmä ei tue suoraan zip-pakettien purkamista. Puretusta kansiosta löytyvät mm. fonttitiedostot Uvallanne-Roman.otf ja Uvallanne-Italic.otf.

Uvallanne-fontti on OpenType-fontti, jonka voi asentaa suoraan Mac OS -käyttöjärjestelmiin alkaen 8.6:sta tai Windows-käyttöjärjestelmän versioon 98 tai sitä uudempiin. Sen voisi asentaa periaatteessa myös useisiin Linux-ympäristöihin, mutta ei ole olemassa vielä yhtään Linux-ohjelmaa, joka ymmärtäisi fontissa olevia edistyneitä OpenType-ominaisuuksia.

Mac_asennusWin_asennus

Asennus Mac OS X:ään

Fontti asennetaan Mac OS X:ssä siirtämällä fonttitiedostot Uvallanne-Roman.otf ja Uvallanne-Italic.otf kovalevyn päätason kirjasto (Libryry) -kansiossa olevaan fonts-kansioon (katso kuvaa yllä vasemmalla). Saman voi tehdä myös käyttämällä käyttöjärjestelmän Lisäohjelmista löytyvää Kirjasinkirjaa (Font Book). OS 8.6-9:ssä fontit asennetaan raahamalla ne Järjestelmäkansion Kirjasimet-kansioon. Fontit otetaan pois käytöstä Kirjasinkirjalla tai siirtämällä ne mainituista paikoista muualle tai roskakoriin. Voit myös käyttää jotain apuohjelmaa fonttien käyttöönottoon ja poistamiseen.

Asennus Windowsiin

Windowsissa fontti asennetaan Ohjauspaneelin kohdan Fontit avulla joko valikosta Tiedosto (kuvassa yllä oikealla) tai oikean hiirennäppäimen lisävalinnoista. Tarvittaessa fontit poistetaan myös Ohjauspaneelin kautta. Voit myös käyttää jotain apuohjelmaa fonttien käyttöönottoon ja poistamiseen.

Asennuksen jälkeen fontti on heti käytössä. Jos se ei näy Adobe InDesignin, CTE:n tai Mellelin fonttilistassa, tarkista asennus ja käynnistä tietokoneesi varoiksi uudestaan. Sekä Macissä että Windowsissa on hyvät sisäiset ohjeet, joissa kerrotaan fonttien asentaminen ja fontteihin liittyvät ongelmat hyvin.

Hae myös mainio UPA-näppäinasettelu!

Uvallanne-fontin erikoisuus on uralistiikan tarkekirjoituksen (UPA) vaatimat erikoismerkit, joiden käyttämistä varten oletkin varmaan asentanut fontit. Siksi sinun kannattaa asentaa tätä varten tehty erikoinen näppäinasettelu, UPA-näppäimistö. Se löytyy Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen sivuilta sekä Mac OS X:ää että Windowsia varten. Se kannattaa asentaa, vaikka joutuisit kirjoittamaan vain vähän tarkekirjoitusta. Näppäinasettelulla löydät oikeat merkit helpolla etkä joudu tutustumaan mm. Unicode-standardiin ja UPA-merkistön käytäntöihin tuntikausia. Näppäinasettelun mukana tulee tarkka näppäinkaavio, jonka avulla opit löytämään merkit helpolla. Kannattaa toki tutustua Kotuksen sivulta myös tarkkaan selvitykseen UPA-merkistöstöstä.

Jos yrität kirjoittaa uralistiikan tarkekirjoituksen merkkejä suomalaisella näppäinjärjestyksellä, huomaat pian, että se ei sovellu siihen ja saat aikaan luultavasti hyvin onnettoman näköistä tekstiä. Et vaan uskonut...

Käyttö

Uvallanne-fontilla voidaan kirjoittaa perusmerkin yhteyteen monta tarketta siten, että ne asettuvat automaattisesti oikeaan kohtaa perusmerkin ja muiden tarkkeiden oheen, koska fonttiin on rakennettu säännöt, joiden mukaan kulloinkin käytetään tarkkeesta oikeaa varianttia. Yhdestä tarkkeesta voi olla käytettävissä jopa yli kymmenen varianttia.

tarkkeet

Voit kirjoittaa perusmerkin alle tarkkeita kahteen tasoon ja perusmerkin päälle kolmeen tasoon. Ylilyhyitä äänteitä merkitsevien rivinylisten pienikokoisten perusmerkkien oheen voit kirjoittaa yhden tarkkeen alle ja enintään kaksi päälle. Oheisesta kuvassa näet, että perusmerkki-s:n alle on kirjoitettu ensin koronaalisuuden merkki (merkitty vihreällä), jonka alla on höllyyttä ilmaiseva nuoli (violetti). Kirjaimen päällä on taas hälyisyyden hattu (punainen), sen päällä liudentuneisuutta ilmaiseva akuutti (oranssi) ja kaikkein ylimpään graavis ilmaisemassa puolipituutta (sininen). Pienen ylilyhyen s:n alla on etisyyden nuoli ja päällä hälyisyyden hattu ja liudennuksen akuutti aksentti. Käytäntö on osoittanut, että painetuista lähteistä löytyvistä uralistiikan tarkekirjoituksella kirjoitetuista teksteistä ei löydy enää tätä monimutkaisempia merkintöjä. Uvallanne-fonttia on testattu mahdollisimman hankalilla tekstinäytteillä (täältä voit ladata pdf-muotoisen Mellel-ohjelmalla tehdyn melko kattavan näytetekstin).

Näytetekstissäkin on esillä muutama kohta, jossa on tarvittu poikkeuksellisesti kolme tarketta perusmerkkien alle (mm. komissa). Uvallanne-fontissa on koetettu ottaa huomioon nämäkin tapaukset, mutta kolmen kirjaimenalisen tarkkeen tuki rajoittuu vain yleisesti tunnettuihin yhdistelmiin. Saattaa ilmaantua muitakin. Niistä on hyvä kertoa JL-typesille, jotta fonttiin voidaan mahdollisesti lisätä tuki myös ennen tuntemattomille tarkeyhdistelmille.

Merkkien kirjoitusjärjestys

Merkkien kirjoitusjärjestys on tärkeä. Kirjoita aina ensin perusmerkki. Sen jälkeen kirjoita kirjamen alle tulevat tarkkeet, ensin ylempi (yllä olevassa kuvassa vihreä) ja sitten alempi (violetti). Tämän jälkeen kirjoita kirjaimen päälle tulevat tarkeet, ensin lähin eli alin (punainen), sitten seuraava (oranssi) ja viimeksi ylin (sininen).

Uvallanne-fontissa on tarkemerkkien variantteja ja niiden kombinoitumissääntöjä vain uralistiikan tarkekirjoitusta varten. Et voi kirjoittaa tarkkeita kauniisti vaikkapa jonkin uralistiikan merkistöön kuulumattoman merkin oheen. Samoin et voi kirjoittaa kauniisti tarkkeita väärässä järjestyksessä uralistiikan tarkekirjoituksen käytäntöjen vastaisella tavalla, esimerkiksi ensin alemmaksi pituuden viiva ja sitten sen päälle hälyisyyden hattu. Pituuden merkit (viiva, graavis ja nuoli) tulevat uralistiikan tarkekirjoituksessa aina ylimmäksi.

Itse asiassa nämä tiukat kirjoittamissäännöt auttavat tarkekirjoittajaa huomaamaan kirjoitusvirheet: jos tarkkeet kirjoitetaan väärässä järjestyksessä tai tarkekirjoitukseen kuulumattoman perusmerkin yhteyteen, jo näytöllä huomaa usein virheen mm. rumina tai luhistuneina merkkiyhdistelminä.

Palatalisaatio

Erityinen pulma on korkeiden kirjainten yhteyteen tuleva palatalisaation merkki, joka on yleensä uralistiikan tarkekirjoituksen traditiossa kirjoitettu perusmerkin jälkeen. Tähän on ollut syynä se, että muuten perusmerkkien ja tarkkeiden yhdistelmät vaatisivat usein kohtuuttoman suuren rivinvälin. Silti kyse on samasta Unicode-merkistä, kombinoituvasta akuutista (Unicode-merkki U+0301). Tämä ongelma on käsitelty hienosti Kotuksen sivulla olevassa tarkekirjoitusohjeessa. Vaikka palatalisaation merkki tulisi typografisesti korkean kirjaimen perään, kirjoita aina se samassa järjestyksessä kuin tavallisen matalan peruskirjaimen päälle tuleva merkki. Älä koskaan käytä tavallista itsenäistä akuuttimerkkiä tai puolilainausmerkkiä korkean kirjaimen yhteyteen tulevana liudentuneisuuden merkkinä!

Alla olevassa kuvassa on joukko tarkekirjoituksella kirjoitettuja sanoja, joissa on mm. erilaisia liudennusmerkin variantteja (värjätty sinisiksi). Jokainen niistä on kirjoittu samalla tavalla ja samalla koodilla (Unicode-merkki U+0301). Kirjoittajan ei tarvitse ajatella, miten saadaan oikea variantti, sen osaa fontti itse ratkaista. Kuvasta näkyy myös, miten rivinalinen etisyyden nuoli asettuu eri tapauksissa oikein perusmerkin tai toisen tarkkeen oheen.

akuuttimalli

OpenType-ominaisuuksien toiminta

Uvallanne-fontin "viisaus" perustuu siihen rakennettuihin typografisiin sääntöihin, joiden avulla se osaa asettaa tarkkeita kauniisti eri yhteyksissä. Tämän vaikutus näkyy neljästä seuraavasta näytteestä.

Mellel_ligat

Yllä olevasta kuvasta näkyy, että Mellelin Kirjasimen ulkonäkö -asetuksessa on päällä OpenType-ominaisuus "Ligatuurit" ja silloin tarkkeet ovat asettuneet kauniisti päällekkäin.

Mellel_ei_ligaa

Mutta kun ruksi on otettu pois tuosta kohdasta, tarkkeet romahtavat perusmuodoikseen. Tulos on paikoin lukukelvoton.

id_ligat

Yllä olevasta kuvassa näkyy InDesign CS 3:n ikkuna ja kirjainpaletti, jossa on ruksi lisävalintojen kohdassa ligatuurit. Kaikki on tällöin kaunista...

id_ei_liga

... mutta jos ligatuurit ovat InDesignin asetuksissa pois päältä, näkymä on surkea.

Jos käytät monia muita fonttien OpenType-ominaisuuksia ymmärtämättömiä ohjelmia, tulos on juuri samanlainen kuin InDesignissa tai Mellelissä silloin, kun ligatuuriominaisuus on pois päältä. Tämän pohjalta voit paremmin ymmärtää sen, ettei Uvallanne-fonttia tarjota muiden kuin näiden ohjelmien käyttäjille. Muilta soma tarkekirjoitus ei vaan vielä onnistu.