Viivakoodiopas

Tämä opas kertoo yleisimmistä Suomessa ja muualla Euroopassa käytettävistä lineraarisista viivakoodeista. Ne voidaan muodostaa helposti fonteilla. Tässä ei esitellä kaksiulotteisia viivakoodeja eli matriisiviivakoodeja (mm. QR Code tai Datamatrix), joita ei voida muodostaa fonttitekniikalla.

1. Viivakoodilajit

Vaikka viivakoodit näyttävät ulkoisesti varsin samoilta, niitä on useita eri lajeja, joiden käyttöalueet ja sisältö poikkeavat paljon toisistaan.

EAN/GTIN13

Tavallisimmin törmäät kaikissa vähittäistuotepakkauksissa olevaan EAN-viivakoodiin. Siinä on 13, harvemmin 8 numeroa ja niiden yläpuolella viivakoodit. Niiden uusi nimitys on GTIN-viivakoodi, joka kattaa myös amerikkalaisen UPC-viivakoodiston. EAN/GTIN-viivakoodilla määritellään yksilöllisesti kaikki vähittäiskaupassa olevat tuotteet, olivatpa ne valmistettu missä tahansa. Suomessa Kauppakamarin tytäryhtiö GS1 Finland vastaa suomalaisten yritysten käyttämistä EAN-koodeista. Jos yrityksesi tarvitsee vähittäiskauppohin ja vastaaviin myyntiin meneviin tuotteisiin EAN/GTIN-viivakoodia, siihen täytyy hankkia GS1 Finlandilta oma koodialue. Myöntämismaksua ja käyttömaksua vastaan yritys saa oman yritystunnisteen. Tavallisimmalla 9-merkkisellä tunnisteella yritys voi tehdä tuotteilleen 1000 erilaista omaa koodia.

EAN-koodistoa käytetään myös kirjojen ISBN- ja painotuotteiden ISSN-viivakoodeissa. Jälkimmäiset alkavat numerolla 977 ja 13 ensimmäisen numeron jälkeen kaksi- tai viisinumeroinen numerotunnus, jolla kerrotaan vaikkapa lehden numero.

EAN/GTIN-viivakoodeja ei saa käyttää mihinkään muuhun kuin hyväksyttyjen vähittäiskaupan viivakoodien tuottamiseen sekä ISSN- ja ISBN-numerojen muodostamiseen.

EAN/GTIN-viivakoodit tunnistaa siitä, että viivakoodin alla on aina 8 tai 13 numeroa selväkielisenä ja että, ensimmäisen numeron yllä ei ole viivoja ja että keskellä ennen kuutta viimeistä merkkiä sekä lopussa on kaksi pidempää ohutta viivaa.

Code39

Perinteisin ja laajakäyttöisin viivakoodilaji on Code39. Sillä voidaan esittää numerot, suuraakkoset ja tavallisimmat välimerkit, laajennetulla merkistöllä myös muita ASCII-merkkejä. Code39-merkkejä on helppo käyttää, koska viivakoodi ei tarvitse tarkistetta ja koska viivakoodin merkkien määrä on vapaa. Haittana on koodin epätaloudellisuus: kymmeninen merkkien tiedon esittäminen vie enemmän tilaa kuin muilla viivakoodilajeilla. Koodi muodostetaan siten, että alku- ja loppumerkkinä on *-merkin paikalla oleva merkki ja niiden välissä luettava koodi (esim. viivakoodinlukija lukee koodin *ABC123* sisällön merkkijonona ABC123). Code39 koodin alapuolella voi näkyä selväkielinen merkkijono tähtimerkkien välissä.

Code128

Code128 on monikäyttöinen ja tehokas. Sillä voidaan esittää numeerista tietoa pienessä tilassa. Siksi sitä käytetään mm. pankkiviivakoodissa ja postin seurantakoodeissa. Lisäksi Code128:lla voidaan esittää kaikkia ASCII-merkkejä. Code128 sisältää aina tarkisteen. Tällä viivakoodilla on kolme erilaista tulkintaa, yksi esittää vain numeroita (tulkinta C), toinen numerot, välimerkit, suuraakkoset ja kontrollimerkit (tulkinta A) ja kolmas kaikki näkyvät ASCII-merkit (tulkinta B). Samoilla merkeillä kuin Code128:ssa muodostetaan GS1-128 -viivakoodeja, jota käytetään mm. lavalapuissa (SSCC-koodi) ja EAN/UCC 128 -koodeissa. Code128-standardi kieltää liittämästä selväkielistä merkkien selitystä välittömästi viivakoodin alapuolelle. Monessa tapauksessa viivojen alapuolella on kuitenkin esitetty koodin sisältö.

Interleaved 2/5

Interleaved 2/5 -viivakoodeja käytetään vain numerojen esittämiseen. Suomessa se on harvinaisempi kuin aiemmin mainitut viivakoodit. Lähinnä sitä käytetään pakkausten DUN-koodeihin. Sillä voidaan esittää lyhyesti parillinen määrä numeroja, koska se esittää kaksi perättäistä numeroa yhdellä koodilla (esim. numerosarja 12345678 esitetään neljällä koodilla, ensin "12", sitten "34", sitten "56" ja lopuksi "78"). Tässä viivakoodilajissa viivojen alapuolella saa olla tarvittaessa selväkieliset numerot.

2. Viivakoodien valinta

  1. Jos tarvitaan vähittäiskaupan tuotteisiin ja pakkauksiin sopivaa viivakoodia, valitse EAN/GTIN. Sen käyttö edellyttää oikeiden ja yksilöllisten EAN-koodien käyttöoikeutta, minkä saat GS 1 Finlandilta. JL-typesiltä löydät EAN/GTIN-koodien tuottamiseen helppokäyttöisen ViisasEAN-fonttipaketin tai perinteisemmän JLEAN-fonttipaketin.
  2. Jos sinun pitää esittää vapaamittaisia numeroita, aakkosia ja välimerkkejä sisältävää viivakoodia, valitse joko Code128 (tulkinta B) tai Code39. Edellinen on taloudellisempi ja vaatii tarkisteen laskemista. Jälkimmäinen on helppokäyttöisempi. Viivakoodifontiksi voi hankkia JLCode128- tai JLCode39-fonttipaketin.
  3. Jos tarvitset suomalaisissa laskuissa esiintyvää pankkiviivakoodia, postin tai Matkahuollon käyttämää seurantaviivakoodia tai logistiikkajärjestelmissä olevia SSCC18- tai EAN 128-koodeja, valitse Code128.
  4. Jos tarvitse tehokasta tapaa ilmaista numeroita, valitse Code128 (tulkinta C) tai Interleaved 2/5.

3. Viivakoodilajien tunnistaminen

Jos törmäät johonkin outoon viivakoodiin, alla esitettyjen sääntöjen avulla voit päätellä, mistä on kyse. Tässä käsitellään vain yllä esitettyjä neljää Suomessa tavallisesti esiintyvää lineaarista viivakoodilajia.

  • A) Onko koodissa vain kahden paksuisia viivoja ja välejä? -- Ei => joko EAN/GTIN tai Code128
  • A1) Onko viivojen alla 8 tai 13 numeroa, ja alussa ja lopussa (ja 13 numeron osalta myös keskellä) on kaksi vähän pidempää ohutta viivaa? -- Kyllä ==> EAN/GTIN
  • A2) -- Ei ==> Code128
  • B) Onko koodissa vain kahden paksuisia viivoja ja välejä? -- Kyllä ==> joko Code39 tai Interleaved 2/5
  • B1) Onko viivakoodin alkupäässä (tai toisessa päässä, jos koodi on nurin) kolme kapeaa viivaa lähekkäin?Interleaved 2/5
  • B2) Onko viivakoodin alkupäässä (tai toisessa päässä, jos koodi on nurin) kaksi kapeaa viivaa aika kaukana toisistaan? ==> Code39

Voit tunnistaa viivakoodit myös älypuhelimella. Sillä voit testata myös tuottamiesi viivakoodien lukukelpoisuuden. Esimerkiksi iPhonelle löytyy kätevä ZBar-ohjelma, jonka voi ladata ilmaiseksi App Storesta. Android-puhelimelle löytyy mm. QuickMark-niminen viivakoodiskanneri, jonka saat Google Playstä.